Pařížská gastronomie

Francie je bezesporu mezinárodní gastronomickou velmocí a samotná Paříž nabízí turistům nezapomenutelné gurmánské zážitky. Restaurace v Paříži jsou na velmi vysoké úrovni a naleznete jich tu stovky ne-li tisíce od pouličních stánků až po luxusní restaurace.Snídaně Paříž je dosti drahým městem a v gastronomii se to projevuje dvojnásobně. Není zde žádnou výjimkou, že typické francouzské jídlo o několika chodech stojí v lepší restauraci okolo 30€ na osobu. Najíst se zde můžete ale i v bistrech. Ovšem zážitek z úžasného francouzského jídla v dobré restauraci byste si neměli nechat ujít, stejně jako si nenecháte ujít návštěvu Eiffelovi věže.
 

Snídaně
Typickou pařížskou snídaní je suchý nebo naplněný croissant či jablečná kaše nebo křupavá bageta s marmeládou a káva s horkým mlékem. Cena za takovouto snídaně se pohybuje od 5€ do 10€, záleží na oblasti.
Občerstvení během dne
V pekárnách tzv. boulanger si jistě vyberete z nabídky čerstvého pečiva, jehož vůně Vás vláká dovnitř. Čerstvá křupavá bageta Vám moc dlouho nevydrží, její chuť Vás donutí neustále uždibovat, až Vám nic nezbyde. Milovníci sladkého by měli navštívit cukrářství tzv. patissier, kde objeví sladké pečivo, zákusky i dorty.
Malé čínské restaurace jsou všudypřítomné a nabízí dobrou volbu pro oběd. I v mnoha cukrárnách si můžete dát kávu a sendvič. Obojí nabízí dobrou možnost levného oběda. Na večeři se vydejte až za soumraku. Za tří až čtyřchodové menu zaplatíte 20 až 40€.
Mnoho restaurací má krásný interiér, ale stoly mají spojené do sebe, aby ušetřili co nejvíce prostoru. Takže se Vám klidně může stát, že si k Vám v přeplněné restauraci přisednou cizí lidé, pokud by Vám to vadilo, musíte si připlatit v nějaké dražší restauraci.
Některé ze známých restaurací vyžadují rezervaci týdny ba i měsíce dopředu.

Rada
Pokud při návštěvě Paříže nemůžete naleznout veřejně přístupné WC, což zde není nijakou výjimkou. Můžete podle zdejší vyhlášky, využít WC v kterékoliv restauraci i bez nutnosti si něco objednat. V některých restauracích to sice nevidí rádi, ale vyhodit Vás nemohou.

Pařížské speciality
Moules FritesPokud patříte mezi milovníky plodů moře, je Paříž tím pravým místem na vyzkoušení moules frites (slávky se smaženými hranolkami) či écrevisses á la nage (říční raci vaření v kořeněném vývaru). Dále můžete vyzkoušet ústřice, terčovky a další delikatesy. Mezi hlavní masové speciality patří kančí maso a zvěřina. Dále je zde oblíbené jehněčí, telecí, hovězí a vepřové.

Předkrmy
V žádné z restaurací byste neměli vynechat předkrm, právě ty největší speciality se dají ochutnat v podobě předkrmu, jemuž Francouzi říkají entrée. Mezi ty nejchutnější patří escargots a la Bourguignonne (šneci po Burguňsku), kteří se podávají na bylinkovém másle. Dalšími předkrmy jsou foie gras (nejjemnější a nejkvalitnější kachní či husí játra) či cuisses de grenouilles (žabí stehýnka).

Masové pokrmy
Milovníci hovězího musí ochutnat boeuf bourguignon (dušená hovězí pečeně s omáčkou) či pot-au-feu (hovězí a drůbeží maso se zeleninou). Pokud máte raději drůbeží maso, může pro Vás být zážitkem coq au vin (kohout na červeném víně. A pro ty, kteří preferují dary moře jsou tu bouillase (směs mořských ryb), fruits de mer (plody moře, které jsou často podávány v syrovém stavu) a moules mariniéres (mušle na bílém víně s česnekem).
Dalším vynikajícími předkrmy jsou confit de canard (konfitovaná kachna), cotes de porc aux herbes (vepřová kotleta v bylinkové omáčce) a homard á l’armoricaine (humr v omáčce s rajčaty, česnekem, vínem, bylinkami a koňakem).

Vegetariáni
SONY DSCTi zde musí okusit vynikající francouzské polévky jako je ratatouille (vařená zelenina – rajčata, cuketa a paprika) a soupe á l’oignin gratinée (cibulačka zapečená se sýrem). Hlavním chodem se tu může stát gratin dauphinois, což jsou zapečené brambory se smetanou a sýrem.

Sladké pokrmy
Po vydatném obědě je čas na sladký dezert. A že zde máte z čeho vybírat: tarte Tatin (obrácený jablečný koláč s karamelem), profiteroles (větrníčky s vanilkovou zmrzlinou a čokoládovou polevou), crème brulée (teplý vanilkový dezert) a crêpes (palačinky).